Veelgestelde vragen
Over werken in het onderwijs en het vak van leraar is veel te vertellen. De ervaring leert dat er ook veel vragen zijn. Hieronder staan de meest gestelde vragen op een rij.
Aanbevolen websites
Hoe is de lerarenopleiding basisonderwijs opgebouwd?
4 lesblokken per jaar; een lesblok bestaat uit 6 of 7 lesweken,
1 afrondingsweek, 1 stageweek en 1 toetsweek
Tijdens de opleiding doorloop je vier opleidingsfasen, de eerste twee fasen in jaar 1 en 2 (opleidingsbekwaam en taakbekwaam) richten zich vooral op het beroep en het verzorgen van onderwijs in de eigen klas. Tijdens de volgende twee fasen in jaar 3 en 4 (werkplekbekwaam en startbekwaam) richt je je op overkoepelende thema’s binnen een basisschool en je eigen specialisaties.
De opleiding wordt afgesloten met een afstudeerwerkstuk in combinatie met een eindstage.
Een afgestudeerde van de reguliere pabo is opgeleid tot leraar basisonderwijs en krijgt een Bachelordiploma. Een student van de academische pabo ontvangt daarnaast acht certificaten van de Open Universiteit.
De werkgroepen en hoorcolleges op Iselinge beginnen om 8.45 uur en duren tot uiterlijk 17.45 uur. Meestal zijn lesdagen korter.
Hoe kan ik mij goed voorbereiden op de toelatingstoetsen?
Om havoleerlingen en mbo-studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op de toelatingstoetsen voor de pabo is er hulp beschikbaar. Deze hulp bestaat uit leermaterialen die je kunt vinden via:
www.goedvoorbereidnaardepabo.nl en je kunt op Iselinge Hogeschool de zomercursus volgen.
Zomercursus
Iselinge Hogeschool biedt jou graag ondersteuning bij de voorbereidingen op de toelatingstoetsen aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Dit vergroot jouw kans om de toelatingstoets(en) succesvol af te ronden. De zomercursus duurt één week
per vak.
Meer informatie over het ondersteuningsaanbod vind je op
www.iselinge.nl/toelatingstoetsen.
Voor mbo-studenten is het mogelijk om in het tweede jaar (van de driejarige mbo-opleiding) alvast keuzevakken te volgen ter voorbereiding op de toelatingstoetsen. Je kunt hierover contact opnemen met jouw mbo-opleiding.
Hoe lang duurt de lerarenopleiding basisonderwijs?
De opleiding duurt in de meeste gevallen vier jaar.
In elk jaar haal je 60 studiepunten, de totale studielast bedraagt 240 studiepunten. Elke studiepunt staat voor een gemiddelde tijdsinvestering van 28 uur.
De verkorte deeltijdopleiding duurt twee jaar.
Hoe zit het met reken- en taaltoetsen op de pabo?
Rekenen
In het eerste jaar van de pabo maak je de landelijke rekentoets (WisCAT). De toets is voorwaardelijk om toegelaten te worden tot leerjaar 2. Ook al heb je de rekentoets niveau 3F in je vooropleiding behaald, je moet de landelijke rekentoets (WisCAT) altijd maken.
Het is mogelijk om de toets in het voorlaatste jaar van je vooropleiding al een keer te maken. Aanmelden gaat via de decaan van je huidige school. Hij of zij heeft informatie van Iselinge Hogeschool gekregen over de toetsingsdata in maart en april. Zodra je de toets haalt, hoef je deze op de pabo niet meer te doen en ontvang je een certificaat waarop staat dat je de toets behaald hebt.
Taal
In het eerste jaar verbeter je ook je taalvaardigheden en maak je een taaltoets. De taaltoets is geen voorwaarde meer voor het eerste jaar en kan de overgang naar het tweede leerjaar dus niet blokkeren.
Is er in het onderwijs genoeg werk als ik straks ben afgestudeerd?
De werkgelegenheid in het onderwijs neemt toe. Hoewel de werkgelegenheid voor leerkrachten wel vermindert door leerlingenkrimp, stijgt de vervangingsvraag snel door pensioenering van zittende leerkrachten. Uit ramingen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap blijkt dat ook in de Achterhoek, Graafschap en Liemers tekorten ontstaan (in 2021, 137 fte te weinig). 97% van de Iselinge Hogeschool respondenten van de Nationale Alumni Enquete had binnen 6 maanden na afstuderen werk (afgestudeerd in 2014 en 2015).
Mbo-diploma? Wat kun je verwachten?
Mbo’ers die instromen vanuit een niveau-4-opleiding zijn toelaatbaar. Over het algemeen sluiten de opleidingen Onderwijsassistent en Pedagogisch medewerker sport en bewegen zeer goed aan. Maar ook met andere mbo-opleidingen is doorstuderen aan de pabo goed mogelijk. Je moet tijdens of na een mbo-opleiding drie toelatingstoetsen maken voordat je aan de pabo mag beginnen.
Waar kan ik nog terecht voor meer informatie?
Als je vragen hebt over werken in het onderwijs, kun je ons bellen via telefoon 088 093 10 01 (ma t/m vrijdag van 09.00 – 15.30 uur). Mailen kan ook naar info@iselinge.nl. We organiseren regelmatig open dagen en kijkdagen.
Wat gebeurt er als ik mij heb aangemeld?
Nadat jij je hebt aangemeld voor de studie via Studielink word je uitgenodigd door Iselinge Hogeschool voor een introductiedag en krijg je informatie over de toelatingstoetsen. Voordat je aan je opleiding begint, doorloop je de studiekeuzecheck. Die bestaat uit een beroepsoriëntatie op een basisschool en een introductiedag.
Je kunt je aanmelden via www.iselinge.nl/inschrijven.
Stap 1: aanvragen DigiD, indien nodig
Stap 2: inschrijven Studielink
Stap 3: toelatingstoets(en) maken (kan eventueel ook na de
meeloopdag en/of introductiedag)
Stap 4: beroepsoriëntatie op een basisschool
Stap 5: introductiedag volgen
Wat houdt de lerarenopleiding basisonderwijs (pabo) in?
Pabo is een afkorting voor pedagogische academie basisonderwijs. De pabo heet nu lerarenopleiding basisonderwijs. De lerarenopleiding basisonderwijs leidt je op tot leraar voor het basisonderwijs.
1-10 van 14. Volgende >>