Je loopt tijdens de hele opleiding 22 dagen per semester. In het eerste halve jaar maakt het nog niet uit in welke groep je stageloopt, dat kan in groep 1 zijn of in groep 8 en alles wat daartussen zit. In de stage word je begeleid door een mentor (de leerkracht van jouw stageklas) en een schoolopleider. Mentoren en schoolopleiders zijn hiervoor opgeleid en schoolopleiders zijn tevens gecertificeerd om praktijkbeoordelingen uit te voeren. Op jouw opleidingsschool zijn ook andere studenten. Alle studenten samen noemen we het leerteam. Op overlappende stagedagen kun je aansluiten bij activiteiten van het leerteam, zoals intervisie. De meeste studenten hebben de dinsdag als stagedag. Kún je het plannen, dan is het aan te bevelen de dinsdag als stagedag te nemen: het stelt je in staat aan te sluiten bij het leerteam.
Nadat je kennisgemaakt hebt met je klas en de school bespreek je met je mentor aan welke activiteiten jij een bijdrage kunt leveren. Dat hoeven niet meteen lessen aan de hele klas te zijn, maar denk daarbij aan voorlezen, het begeleiden van een groepje, het verzorgen van een deel van een activiteit (bijvoorbeeld de inleiding) of het uitvoeren van (een deel van) een methodeles. Daarnaast kijk je rond in de opleidingsschool, observeer je en voer je gesprekken met leerlingen.
Aan het begin van de stageperiode lezen jij en je mentor samen de mentorbrief door. Daarin staat nog veel meer informatie over de inrichting van jouw stage in deze periode.
Na blok 1 en 3 (bij benadering) vindt er een tussenevaluatie plaats. Jij en je mentor bekijken met behulp van een formulier hoe het gaat: wat gaat al goed (talenten) en wat heeft nog aandacht nodig (ontwikkelpunten).
Aan het eind van het semester plant de schoolopleider met jou een moment voor de praktijkbeoordeling. Je verzorgt dan een activiteit, waarbij de schoolopleider komt kijken. De totale beoordeling gaat niet alleen over je voorbereiding en dit moment, maar ook over het gehele stageproces, je beroepshouding en over hoe goed jij op je handelen kunt reflecteren.
Aan het begin van de opleiding wordt een voorlichting gepland over de start van je stage op de opleidingsschool.
Het tweede semester is de fase taakbekwaam middenbouw. Je loopt stage in een groep 4, 5 of 6. Je gaat meestal naar een andere groep en krijgt een andere mentor. Ook nu weer lees je samen de mentorbrief, waarin beschreven staat aan welke opdrachten jij in deze periode werkt.
Als je naar een andere opleidingsschool gaat, kan het zijn dat je ook een andere schoolopleider krijgt. Ook nu weer zal de schoolopleider aan het eind van het semester een praktijkbeoordeling uitvoeren.
Wil je al wat doen ter voorbereiding op je stage?
Verdiep je in kinderen van de basisschoolleeftijd. Kijk bijvoorbeeld afleveringen van het Jeugdjournaal en Klokhuis, bekijk welke kinderseries, you-tubers en tiktok-accounts populair zijn op dit moment. Ook kun je per leeftijdscategorie een verhaal uitzoeken dat je zou willen voorlezen en een kennismakingsactiviteit bedenken.