Autonomie is niet voor niets een van de basisbehoeften die voorwaardelijk zijn om te kunnen leren. Onze maatschappij biedt steeds meer ruimte aan mensen om – soms zelfs tegen wil en dank – zelf de touwtjes in handen te nemen. Daarom is het belangrijk dat kinderen op de basisschool al leren dat hun ideeën en keuzes ertoe doen én hoe zij weloverwogen tot deze ideeën en keuzes kunnen komen.
Een onderwijscontext die bij uitstek een beroep doet op de autonomie van kinderen is het vernieuwingsonderwijs. Daaronder vallen bijvoorbeeld montessori-, dalton-, jenaplan- en unitscholen en de vrije school. Om kinderen op een passende manier te begeleiden bij de keuzes die zij maken passend bij een bepaald onderwijsconcept, hebben leerkrachten bijzondere vaardigheden nodig die zij niet alleen individueel maar ook als team ontwikkelen. Het begeleiden van kinderen doen zij bovendien in nauw contact met ouders.
In deze werkplaats staat de volgende vraag centraal:
Hoe kunnen verschillende professionals binnen een team van een vernieuwingsschool of IKC vanuit een gedeelde visie samenwerken met ouders aan de ontwikkeling van autonome kinderen?
Mogelijke opbrengsten van de werkplaats zijn de volgende:
- Een zelfscan voor professionals met tips voor het stimuleren van autonomie van kinderen.
- Een teamtraining ‘doelgericht samenwerken met ouders aan de ontwikkeling van autonome kinderen’.
- Een draaiboek voor een leerlingenraad binnen een basisschool of IKC.
- Een lessenset gericht op het stimuleren van autonomie van bovenbouwleerlingen, in relatie tussen burgerschapsvorming.
Ben je nieuwsgierig naar hoe je kinderen kunt helpen zich te ontwikkelen tot creatieve, eigenwijze denkers die hun eigen keuzes kunnen en durven maken? Ben je werkzaam of geïnteresseerd in het vernieuwingsonderwijs? Neem dan contact op met Nienke van Gog (nienke.vangog@iselinge.nl) of Rosanne Hebing (rosanne.hebing@iselinge.nl) over deelname aan deze werkplaats.