Ben jij gepassioneerd over geschiedenisonderwijs en kinderboeken? Wil jij samen met ons ontdekken hoe je basisschoolleerlingen kunt inspireren om met plezier te lezen, hoe je ze kunt helpen bij het begrijpen van verschillende teksten en hoe je ze kunt laten groeien in historisch denken en redeneren?
Het komende studiejaar lanceren we een nieuwe Academische Werkplaats waarin we gaan onderzoeken hoe kinderboeken kunnen helpen om het verleden tot leven te wekken voor kinderen van groep 1 t/m 8, zodat ze leesvaardiger worden en het handelen van mensen in het verleden beter kunnen begrijpen. Naast het lezen en inzetten van kinderboeken, onderzoeken we hoe taalscaffolds gebruikt kunnen worden om historische bronnen te lezen en te analyseren.
We zoeken basisschoolleerkrachten die samen met ons willen onderzoeken hoe je het historisch denken van leerlingen kunt versterken met behulp van kinderboeken. Hoe zorgen we ervoor dat leerlingen hun leesvaardigheid ontwikkelen, zich met verschillende teksten kunnen verbinden (bijvoorbeeld door inleving in personages) en ze actief gebruiken om inzicht te krijgen in historische en actuele maatschappelijke vraagstukken? Dit is jouw kans om samen met andere gedreven leerkrachten te ontdekken wat er mogelijk is!
Quotes van deelnemers van afgelopen jaren:
- Wilma (schoolopleider en leerkracht): ‘De Academische Werkplaats zorgt voor een fijne verbinding tussen theorie en praktijk, tussen studenten, docenten en het werkveld; met een gezamenlijke liefde voor kinderboeken. We praten veel over kinderboeken, werken inspirerende lesideeën uit en voeren deze ideeën meteen uit in de praktijk. Elke bijeenkomst raak ik weer geïnspireerd door de fijne gesprekken en de mooie opbrengsten.’
- Sven (leerkracht): ‘De Academische Werkplaats biedt mij kansen om op zoek te gaan naar innoverend geschiedenisonderwijs. De samenwerking met leerkrachten, studenten en externen zorgt hierbij voor nieuwe inzichten die ik geheel toepasselijk als 'multiperspectief' kan omschrijven.’