Constructieve samenwerking tussen ouders en onderwijsprofessionals, waarbij beide partijen voelen dat hun waarden ertoe doen, is essentieel voor de brede ontwikkeling (opvoeding) van kinderen. In de praktijk blijkt echter dat zowel ouders, kinderen als professionals (bijvoorbeeld leerkrachten, onderwijsondersteuners, ib’ers/kc’ers en directeuren) het lang niet altijd als vanzelfsprekend ervaren dat deze samenwerking positief is ingestoken. Sterker nog, soms lijken professionals en ouders zelfs elkaars tegenstanders. Dit is pedagogisch funest, zoals deze quote van een leerling laat zien:
“Ik vond het lastig om mijn meester teleur te stellen toen ik moest zeggen dat ik niet mee mocht gaan zwemmen. Ik denk dat ik thuis in de problemen kom als ik mij omkleed met andere kinderen. De meester begrijpt dat toch niet.”
Diversiteit neemt in de komende jaren alleen maar toe in de klaslokalen en thuissituaties. Verschil in levensopvattingen, culturen en waarden maken dat professionals en ouders meer én beter moeten gaan samenwerken. Zonder die samenwerking zal de kloof tussen ouders en school steeds groter worden. Dat die kloof bestaat, blijkt bijvoorbeeld uit de mediaophef over de plek in het onderwijs voor thema’s als genderdiversiteit, duurzaamheid of politieke ontwikkelingen. Ouders en leerkrachten hebben elkaar nodig om kinderen in staat te stellen zich te ontwikkelen tot volwaardige burgers.
We zoeken basisschoolleerkrachten die samen met ons willen onderzoeken en leren hoe op een empathische, gelijkwaardige en reflectieve wijze – met een waarderende mindset - samenwerkingsrelaties op te bouwen met ouders.