Academische Werkplaats 2025-2026

  • “Hoe kunnen we op een goede manier praten met kinderen over oorlog?” 
  • “Kan ik begrijpend lezen onderwijs ook ander doen?” 
  • “Inclusief onderwijs, hoe doe ik dat eigenlijk?” 

Misschien herken je dit soort vragen. Denk je ook wel eens: "Ik ben vast niet de enige die hiermee worstelt. Hoe zouden anderen dat oplossen?" Lijkt het je leuk om aan de slag te gaan met vraagstukken op educatief gebied? Vind je het prettig om samen met anderen aan een ontwerp- en onderzoeksuitdaging te werken? Wil je geïnspireerd raken door en met andere (aanstaande) professionals? Dan is de Academische Werkplaats iets voor jou! 

Nieuwe werkplaatsen 2025-2026

Passend onderwijs: omgaan met cognitieve diversiteit

Hoe bied je nu écht passend onderwijs aan elke leerling? Veel scholen worstelen met wat, hoe en wanneer. In deze werkplaats gaan we eerder ontwikkelde didactische en praktische producten in de praktijk testen en verfijnen. 

Spelend leren

Hoe ziet een rijke speelleeromgeving er uit? En hoe kunnen educatief professionals uit de kinderopvang en onderwijs zich bekwamen in het stimuleren van de brede ontwikkeling in een doorgaande lijn in de context van spel? We gaan samen op zoek naar de antwoorden op deze vragen. 

Autonomie in het vernieuwingsonderwijs

Hoe kunnen verschillende professionals binnen een team van een vernieuwingsschool of IKC vanuit een gedeelde visie samenwerken met ouders aan de ontwikkeling van autonome kinderen? Daar gaan we in deze werkplaats mee aan de slag. 

Leesonderwijs en historisch denken en redeneren

Hoe kun je het historisch denken van leerlingen versterken met behulp van kinderboeken? En hoe kun je de leesvaardigheid van leerlingen ontwikkelen, hoe kunnen ze zich met verschillende teksten verbinden en dit actief gebruiken om inzicht te krijgen in historische en actuele maatschappelijke vraagstukken? 

Rekenen: doorgaande lijn naar voortgezet onderwijs

In deze werkplaats kijken we hoe we rekendidactieken in het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs soepel op elkaar kunnen laten aansluiten en aanknopingspunten bieden om leerkrachten aan de hand van uitstroomniveaus van leerlingen doelmatig én gedifferentieerd aan het vak rekenen te laten werken. 

Trauma Sensitief Onderwijs

Bijna elk kind in Nederland wordt vroeg of laat wordt geconfronteerd met ingrijpende ervaringen. Wil jij leren hoe je kinderen kunt ondersteunen in het omgaan met deze uitdagingen en hoe je een veilige leeromgeving kunt creëren? Dan is deze werkplaats iets voor jou. 

Samenwerking met ouders aan de brede ontwikkeling van kinderen

Ouders en leerkrachten hebben elkaar nodig om kinderen in staat te stellen zich te ontwikkelen tot volwaardige burgers. Wil jij onderzoeken en leren hoe we op een empathische, gelijkwaardige en reflectieve wijze –met een waarderende mindset- samenwerkingsrelaties op te bouwen met ouders? Neem dan deel aan deze werkplaats. 

Deelname is kosteloos en is echt iets voor jou wanneer: 

  • Je een enthousiaste, vindingrijke en innovatieve inslag hebt.
  • In het educatieve domein werkt of hier affiniteit mee hebt.
  • Je twee jaar lang twaalf keer per jaar op woensdagmiddag van 14:30 tot 17:30 uur bij de werkplaats aanwezig kunt zijn.  
  • Je naast deze aanwezigheid nog maximaal 40 uur per jaar kunt bijdragen door bijvoorbeeld ontwerpen in de praktijk te testen.
  • Voor de deelname binnen de Academische Werkplaats worden binnen de eigen school 80 uur professionaliseringsruimte toegekend.